Rabu, 16 Mei 2012

gigi n gusi

juz a short update..

assalamualaikum,,
tajok kat atas adalah bertujuan untuk aq menanyakan kepada sesiapa yang taw..
or ada link pasal soalan aq..

cmni.. sebelum ni aq x pernah buat scaling gigi (cuci gigi).
tapi since aq selalu temankan kawan aq buat rawatan gigi, so 
aq pon join sekaki untuk cuci gigi.. murah je kat klinik kerajaan,
juz pendaftaran RM1 & scaling for RM2.
aq buat masa aq still kat Pilah dlu.. 
tu pon for the first time dalam idop aq.. ceh g taw harga lak..

MASALAH nya terjadi bila setiap kali aq berus gigi,
gusi2 aq akan berdarah, banyak pulak tu..
sebelum aq buat scaling dlu, jarang je gusi n gigi aq berdarah..

so, soalan aq..
adakah tu tandanya gigi/gusi aq normal?i mean sihat ke??
kalau gusi aq x sihat, pe ubat nya x nak gusi/gigi berdarah masa memberus?
padahal aq da memberus selembut n sehemah mungkin gituuu nhyahhhhhh~~~~~~~

done. kalau nak share ape2 aq sudi membaca.. tq

3 ulasan:

Amirul Verdasco Nadzri berkata...

slps menggugel, antara info yg aku dpt, lepas scaling, biasanya akan ada space between the teeth dan jugak gusi. space tu memang ada, tapi disebabkan plak dan tartar dah berkumpul kat situ, so kita tak perasan.

bila dah dibuang segala plak dan tartar, space tu akan sensitif. that's why gusi kadang2 berdarah bila gosok gigi. tapi 2,3 hari nanti normal la balik. alah bisa tegal biasa temanya.

lagi satu, berus gigi adalah salah satu faktor yg penting. ko berus lembut2 pun tapi kalo berus gigi jenis 'hard' gusi akan berdarah jugak. so, ikut kesesuaian.

cam aku, tetap pakai hard walaupun gusi berdarah, sebab baru nampak brutal...huhuhu

sekian, terima kasih..

saya yang menjalankan tugas,
-DR. AMIRUL-

pecal taruh tempe berkata...

Tak tau la sbb ape lepas scaling berdarah...
Tapi, kalo gusi berdarah time brushing ur teeth usually infection..

RED STRYDER berkata...

trima kasih kawan2 ku sekalian... maklumat anda sangat dihargai...