Jumaat, 22 Mac 2013

~dunia Baru

assalamualaikum.
entri sebelum ni aq ada tulis pasal dunia baru..

What i means here is
dunia baru bagi aq adalah perubahan cara hidup aq, tempat tinggal aq, keadaan sekeliling, perbuatan harian aq... or in short nya, Penghijrahan...

kita sendiri pon tahu kan, sedangkan Nabi Muhamad sendiri pon buat satu pengorbanan dengan penghijrahan...
takkan pulak kite sebagai umat Nabi, x boleh nak buat 1 penghijrahan...
penghijrahan yang nak dibuat tu mesti la kearah kebaikan, bukannya kearah menjadi semakin buruk..

Realiti bila berlaku nya 1 penghijrahan adalah akan juga bertemu dengan banyak benda baru..
semalam pon encik boifee nak buat 1 penghijrahan keatas dirinya, makanya perkara pertama yang beliau lakukan adalah dengan membotakkan kepala beliau.. ape yang aq harapkan beliau berjaya dalam penghijrahan beliau..

ape yang aq nak tekankan kat sini ialah setakat mana kita mampu menerima perubahan itu?
contohnya situasi yang sedang berlaku sekarang pada aq..

aq bekenalan dengan ramai orang baru, dengan sejarah hidup mereka yang tersendiri, perangai yang bermacam ragam.. setakat mana penerimaan aq semasa proses penghijrahan tu???  tepok dada tanya selera.

tapi setakat ni Alhamdulillah aq mampu menerima keadaan sekitar aq seadaanya..
aq sebenarnya mengharapkan orang  lain pon mampu menerima baik buruknya aq seadanya aq...

berbeza sebenarnya kehidupan diploma n degree aq ni.. sangat2 berbeza..
masa dip dulu, aq lebih banyak mengenjoykan diri... terlampau banyak masa yang terbuang mcam tu saje..
lari dengan kehidupan degree yang mana banyak masa dihabiskan bersama dengan buku dan bahan bacaan...

pembelajaran pulak sangat la laju yang harus aq kejar seiring dengan masa.. x kan nak ketinggalan pulak..
lagi pon kelas Calculus II aq ada 6 orang student je.. aq x nak jadi yang paling belakang sekali.... x kan nak repeat sorang2? dalam kepala setiap student mesti ada perkataan repeat kan? kan? kan? pastu kelas statistic pulak diajar dengan sangat cepat n kurang penerangan.. aishhhhh aq cuba mengejar sampai kan aq fham...
semoga aq kuat

actually.. miss this moment a lot...




3 ulasan:

pecal taruh tempe berkata...

time ni I consider my self kurus (even though tak, because now I am gemok already.. I want that pinggang againnnnnn

RED STRYDER berkata...

laaaaa die tgok gambar ni as zaman kekurusam ke? hahahahaha

munirahkamarudin berkata...

izaaaaa ! i miss every moment we had had together :(

i miss u , your superbike , your cooking , your idea ! i really want to meet you <3